Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie przypomina, że mięso pozyskane z uboju świń na potrzeby własne oraz mięso dzików odstrzelonych podlega obowiązkowemu badaniu na obecność włośni.
Zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej 24 h przed dokonaniem uboju zwierząt, posiadacz zwierzęcia zobowiązany jest poinformować powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju.
Zgłoszenie takie można dokonać w formie:
– pisemnej według druków dostępnych na stronie lub w sekretariacie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Tczewie,
– telefonicznie pod nr telefonu (58) 531-15-53,
Aby dokonać zgłoszenia telefonicznie trzeba przygotować niezbędne informacje:
- imię i nazwisko, miejsce i adres zamieszkania;
- gatunek i liczba zwierząt poddawanych ubojowi;
- numer identyfikacyjny zwierzęcia/zwierząt poddawanych ubojowi;
- miejsce i termin uboju;
- imię i nazwisko, adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju
- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym;
Obowiązek hodowcy świń
Istnieje obowiązek badania mięsa świń, bobrów, nutrii i dzików na obecność włośni.
Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny zwierzęta:
– zdrowe,
– po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego.
Dodatkowo ze względu na fakt, iż powiat tczewski znajduje się w strefie „ochronnej” związanej z występowaniem afrykańskiego pomoru świń na terenie Polski, ubój
w gospodarstwie świń dopuszcza się, pod warunkiem, że:
- Stado jest zarejestrowane w ARiMR i posiada numer siedziby stada,
- Świnie zostały oznakowane zgodnie z ustawą o systemie IRZ,
- Stado posiada status urzędowo wolny od choroby wirusa Aujeszky’ego,
- Były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem,
- Świnie planowane do uboju, zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń,
- Mięso pozyskane w wyniku takiego uboju zostanie poddane badaniu poubojowemu,
- Mięso pozyskane od ubitej świni zostanie zbadane na obecność włośni.
Ponadto należy zgłosić w terminie 2 dni od zdarzenia Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR fakt uboju ( strefa ochronna/żółta ).
Gdy zaistnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń próbki do badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń pobiera się przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa z tych świń.
Próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i bada urzędowy lekarz weterynarii.
Mięso świń, bobrów, nutrii i dzików nie może być spożyte ani przetworzone przed otrzymaniem zaświadczenia potwierdzającego przydatność do spożycia.
CENNIK BADANIA
- trzoda chlewna (1 szt.) – 11,00 zł
- dzik (1 szt.) – 20,00 zł
LEKARZE URZĘDOWO WYZNACZENI DO BADANIA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA
NA ROK 2022
Lp. | Nazwisko i imię urzędowego lekarza weterynarii | Obszar działania | Siedziba, nr telefonu |
Metoda badania |
1. | lek. wet. Jacek Szwaczka
lek. wet. Tomasz Kacprzak | powiat tczewski | Pracownia Badania Mięsa U-15 ul. 30 Stycznia 29 83-110 Tczew kom : 601 538 220 | wytrawiania |
Badania mięsa na obecność włośni na terenie powiatu tczewskiego odbywają tylko
i wyłącznie metodą wytrawiania zgodnie z rekomendacjami Komisji Europejskiej jako jedynej w pełni skutecznej metody badania mięsa na obecność włośni( Rozporządzenie Wykonawcze Komisji UE nr 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015r. ustanawiające szczególne przepisy urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni Trichinella w mięsie.
Badania takie wykonuje Pracownia Badania Mięsa U-15 przy ul. 30 Stycznia 29 w Tczewie dwa razy w tygodniu lub w zależności od potrzeby.
Wyniki badania będą udostępniane telefonicznie przez urzędowego lekarza weterynarii oraz osobiście przy odbiorze zaświadczenia w umówionym terminie.
WAŻNE
Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny, brak zgłoszenia powiatowemu lekarzowi weterynarii uboju zwierzęcia na użytek własny 24 godziny przed planowanym ubojem, za ubój w niewłaściwych warunkach bądź przez osobę nieposiadającą uprawnień, za brak badania mięsa świń, bobrów, nutrii i dzików na włośnie grozi kara od 100 zł do 2000 zł
Za wprowadzenie mięsa na rynek, które pochodzi z produkcji na użytek własny
grozi kara od 1000 zł do 5000 zł
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 czerwca 2017r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego
(Dz.U. 2017 poz. 1182) – § 1 pkt. 38 oraz §1 pkt. 39
Podstawa prawna:
*Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006r. w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz.U.2013 poz. 388 ).
* Ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt z dnia 02 kwietnia 2004 r. (Dz.U. 2019 poz. 1149)
* Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 lutego 2018 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń (Dz.U. z 2018 r., poz. 513)