1. ochronne sczepienia i badania rozpoznawcze u zwierząt (pobieranie próbek do badań) w zakresie monitoringu chorób zakaźnych zwierząt (choroba Aujeszky’ego, gruźlica, bruceloza, białaczka, IBR/IPV, niebieski język. gorączka Q, bruceloza owiec i kóz; HPAI, CSF, SVD, FMD, oraz ASF) oraz obserwacji w kierunku wykluczenia wścieklizny na obszarze 5 gmin powiatu tczewskiego oraz miasta Tczew;
2. sprawowanie nadzoru nad punktami skupu, sprzedaży zwierząt, targowiskami, wystawami, pokazami oraz konkursami zwierząt na obszarze 5 gmin powiatu tczewskiego oraz miasta Tczew tj. :
a) Gniewskie Młyny, prowadzonego przez FHU Kazimierz Janikowski ul. Wiślana 16, 83-140 Gniew
b) Wędkowy 7, prowadzonego przez Zakłady Mięsne “Skiba” Andrzej Skiba, ul. Derdowskiego 23, 89-600 Chojnice
c)Brzuśce 1, prowadzonego przez firmę MARROL, Brzuśce 1, 83-120 Subkowy,
d) Targowisko Miejskie w Tczewie, ul. Targowa, 83-110 Tczew
3. badanie zwierząt umieszczanych na rynku, przeznaczonych do wywozu oraz wystawianie świadectw zdrowia (świadectwa wewnątrzwspólnotowe do miejsca gromadzenia, świadectwa w obrocie krajowym dla trzody chlewnej, drobiu) na obszarze 5 gmin powiatu tczewskiego oraz miasta Tczew;
4. sprawowania nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju w zakładzie: St. Rąbała Sp. z o.o., Bielawki 6, 83-130 Pelplin.
Osoby zainteresowane wykonywanie w/w zadań z wyznaczenia muszą posiadać uprawnienia do badań w kierunku włośni, jak również muszą być zapoznani z systemem zarządzania wdrożonych w ZHW Gdańsk.
5. sprawowanie nadzoru nad rozbiorem, przetwórstwem lub przechowywaniem mięsa i wystawiania wymagających świadectw zdrowia w zakładach:
a) Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dalwin Zbigniew Krause, Grzegorz Krause S.J.,
b) St. Rąbała Sp. z o.o., Bielawki 6, 83-130 Pelpplin,
c) Michna Meat Sp. z o.o. Sp. k., ul. Podgórna 8, 83-130 Pelplin.
6. sprawowania nadzoru nad obróbką, przetwórstwem i przechowywaniem produktów rybołówstwa w zakładzie KORAL S.A., ul. za Dworcem13, 83-110 Tczew;
7. pobieraniem próbek do badań w zakładach:
a) Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dalwin Zbigniew Krause, Grzegorz Krause S.J.,
b) St. Rąbała Sp. z o.o., Bielawki 6, 83-130 Pelpplin,
c) Michna Meat Sp. z o.o. Sp. k., ul. Podgórna 8, 83-130 Pelplin.
d) KORAL S.A., ul. za Dworcem13, 83-110 Tczew
8. badanie laboratoryjne mięsa trzody chlewnej i dzików na obecność włośni w Laboratorium Wytrawiania Mięsa zlokalizowanym w:
a) U-15 przy ul. 30 Stycznia 29, 83-110 Tczew
b) U-17 w zakładzie St. Rąbała Sp. z o.o., Bielawki 6, 83-130 Pelplin
9. badanie przed ubojowe i poubojowe mięsa trzody chlewnej na terenie gospodarstwa na wniosek posiadacza zwierząt przy produkcji mięsa na użytek własny na obszarze 5 gmin powiatu tczewskiego oraz miasta Tczew.
10. prowadzeinia kontroli urzędowych w ramach zwalczania chorób zakaźnych zwierząt na obszarze 5 gmin powiatu tczewskiego oraz miasta Tczew.